Media pro-kerajaan lain ditanya lain disiar!!


SESUNGGUHNYA….tidak hairan bagi kita akan peranan serta tanggungjawab semua media yang pro-pemerintah, kerana ia (media) menjadi ‘alat’ propaganda kerajaan.

Baik Utusan Malaysia, Berita Harian, Harian Metro, Sinar Harian, The Star, News Strait Time (NST), TV3, Ntv7, TV9, RTM 1 & 2….dan sebagainya semua sama kroni-kroni Umno-Barisan Nasional (BN).

Hendak jadi keceritanya, pada hari Jumaat (19 Februari) lalu, Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dijemput untuk merasmikan program Himpunan Pemuda Islam Kuala Terengganu (Pemikat) 2010.

Program tersebut dibuatnya di Markaz Tarbiyyah PAS Kuala Terengganu, di Kuala Ibai, dekat rumah seorang pemimpin veteran PAS Terengganu, Ustaz Harun Jusoh.

Awang dihubungi oleh seorang rakan media di Kuala Lumpur dan memberitahu Awang bahawa akhbar Online Utusan Malaysia telah memutar-belit kenyataan ‘Tok Guru’ (Ustaz Abdul Hadi).

Kenyataan ‘Tok Guru’ akan perihal 50 Anggota Parlimen Australia campur tangan dalam hal ehwal negara disensasikan sedemikian rupa.

Keesokkan harinya (Sabtu-20 Februari), akhbar Utusan Malaysia cetak memakai tajuk beritanya…’PAS bantah campur tangan Australia’.

Antara pemberitaanya, “PAS hari ini tampil dengan pendirian menentang keras sebarang campur tangan asing termasuk tindakan sekumpulan Ahli Parlimen Australia dalam pertuduhan kes liwat Penasihat Parti KeADILan Rakyat (PKR), Dato’ Seri Anwar Ibrahim”.

Maka, pada malam tersebut Awang segera mendapatkan semula tape rakaman sidang media antara Tok Guru dengan Wartawan-wartawan Bernama, Berita Harian, Utusan Malaysia, Sinar Harian dan Harakah.

Setelah didengari betul-betul soalan dan jawapan tersebut ternyata intro akhbar berkenaan dan kemungkinan beberapa akhbar lain telah dibuat mengikut ‘pemikiran’, ‘perkiraan’ agenda tertentu.

Oleh kerana, sekarang ini berkebetulan kepala Awang pening-pening lalat dan tidak berapa segar. Jadi, untuk memudahkan rakyat sekalian mudah faham dan tidak berbelit-belit.

Maka, di bawah ini sengaja Awang dedahkan isi kandung sebenar soal-jawab antara para wartawan terbabit dengan Tok Guru secara ‘transkrip’.

BH: Dalam isu campur tangan asing, apakah pandangan PAS. Sebab, ada pihak yang membantah campurtangan tersebut?

DSTG: Pertama, PAS sebagai sebuah parti Islam dari segi dalaman PAS mahu proses kehakiman berlaku dengan adil dan baik. Khususnya, mengikut konsep Islam itu sendiri yang perlu diberi hak kepada orang yang dituduh, hakim dan yang menuduh. Semua pihak mempunyai perhitungan dosa dan pahala. Bukan sahaja undang-undang yang lahir undang-undang barat. Sekiranya, masalah ini tidak selesai di atas dunia ini dengan betul, Tuhan akan selesai juga di hari kiamat. Saya beri peringatan kepada semua pihaklah. Sebab itulah, dalam Islam ini ada undang-undang hudud yang termasuk di dalamnya undang-undang qazaf, dengan saksi-saksi yang betul, yang cukup jumlahnya empat orang saksi, yang budiman, yang beriman dan berakhlak. Hakim pula mestilah orang yang beriman dan bertaqwa.
Dari segi campur tangan asing, saya sebagai rakyat Malaysia mahu Negara kita sebuah Negara yang berdaulat. Dan tidak perlu kepada campur tangan asing. Apa lagi dari Negara-negara barat, Negara yang bukan Islam. Campur tangan ini mungkin kerana ada tempat-tempat yang boleh ditembusi oleh campur tangan asing. Saya merasakan sekiranya kita berlaku dengan adil mengikut konsep yang tepat ada kehebatan kita dan pihak asing tidak berani hendak campur. Ini mungkin kerana ada kelemahan-kelemahan yang memberi ruang kepada pihak asing hendak campur tangan. Dengan sebab itu, kita perlu memperhebatkan kehakiman kita sendiri dan sistem kita sendiri supaya disegani oleh semua pihak termasuk pihak asing.

BERNAMA: Jadi, pada pandangan Dato’ Seri campur tangan asing itu tidak bolehlah?

DSTN: Campur tangan tidak boleh tetapi dari dalaman sendiri mesti perbaiki, mesti ada kehebatan. Ini kerana, apa yang berlaku hari ini timbul krisis ‘keyakinan’ terhadap sistem kehakiman. Dengan sebab itu, selesaikan krisis keyakinan ini dahulu. Barulah, kita ada kehebatan jika tidak hilang kehebatan kita.

BH: Jadi, PAS sendiri melihat sistem kehakiman kita tidak berjalan lancar dan dipengaruhi?

DSTG: Sistem kehakiman kita masih berada di bawah Jabatan Perdana Menteri. Di bawah mereka yang ada kepentingan politik dan tidak ada pemisahan kuasa di antara ‘legislatif, eksekutif dan kehakiman’. Pemisahan kuasa itu tidak berlaku, sudah jadi bercelaru dan ini yang menyebabkan hilang keyakinan. Dengan sebab itu, kita mahu pemisahan kuasa itu berlaku dan barulah kehakiman itu ada kewibawaan dan ada kehebatan.

BERNAMA: Maksud Dato’ Seri, ada campur tangan dalam ‘legislatif, eksekutif dan kehakiman’ dan menyebabkan krisis?

DSTG: Ya, krisis…krisis..keyakinan yang berlaku.

BERNAMA: Jadi, maksudnya badan kehakiman mesti jadi badan bebas dan tidak dipengaruhi?

DSTG: Ya, bebas dan pemisahan kuasa itu ada, dengan sebab itu, kehakiman patut diletak di bawah Parlimen secara langsung atau di bawah Majlis Raja-Raja Melayu, supaya yang disebut Raja Berperlembagaan itu dipraktikkan dengan cara yang tepat.

UM: Dato’ Sri, Ekoran campur tangan Australia ada kemungkinan atau tidak PAS mengambil langkah membuat bantahan?

DSTG: Itu kita belum lagi membuat keputusan dan kita kena kaji dahulu, kita lihatlah. Sebabnya, dalam masa yang sama kita rasa malu nok bantah orang campur tangan jika kita sendiri tangan jika kita sendiri ada keaiban. Cara yang lebih berkesan ialah kita memperbaiki ‘diri’ (kelemahan) kita sendiri. Itu cara yang tepat. Dan kita kena siasat secara adil terhadap diri kita sendiri. Sebabnya, Islam mengharamkan kita membela kezaliman walau pun dari kalangan puak kita sendiri, Negara kita sendiri. Konsep keadilan Islam adalah sejagat.

BERNAMA: Dato’ Seri, tadi kata kita rasa malu sebab ada keaiban. Apa yang dimaksudkan dengan keaiban itu?

DSTG: Keaibannya ialah kita melihat tidak ada pemisahan kuasa di antara semua pihak iaitu ‘legislatif, eksekutif dan judiciary’ dan Nabi kita Muhamad SAW sendiri mengajar kita pemisahan kuasa ini. Dalam kes yang banyak dan dalam yang mengaibkan diri Nabi sendiri. Di mana Nabi SAW tidak menggunakan kuasa dia tetapi dia melantik hakim untuk menyelesaikan masalah dia sendiri. Dan hakim itu diberi hak untuk menghukum jika dia salah.

RENUNG YANG BENAR....FIKIR YANG SALAH

0 comments:

 
Powered By Blogger | Original Design By Far East Technologies | Modified By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top