KISAH RAKYAT TERANAIYA
Salam untuk semua, hari ini, ketika Awang sedang sibuk-sibuk dipejabat, tiba-tiba Awang terima satu panggilan dari sahabat.

Dia beritahu Awang yang dia ada terima satu email dari ‘seseorang’ yang mungkin dia pun tidak kenal tetapi ada cerita yang perlu disiasat dan didedahkan kepada umum suatu hari nanti.


Setelah Awang baca isi kandungan email itu, maka tahulah Awang apa maksud dan hasrat hati si-penghantar email tersebut.


Rupa-rupanya, dia (si-penghantar) meluahkan satu perasaan yang dia tidak puas hati kerana tanah kediaman dan tempat lahirnya itu akan ‘diambil’ oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) atas nama pembangunan.


Dia (si-penghantar email) juga mewakili penduduk di Kampung Pak Bang dekat Bukit Besar yang di atasnya tertulis ‘ALLAH SELAMATKAN TERENGGANU’ yang dibina sejak zaman dinasti Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad.


Awang tahu, memanglah Kampung Pak Bang itu berada berhampiran Pusat Bandaraya Kuala Terengganu yang sangat dekat dengan Mydin Mall, Giant, TTC, Perpustakaan Awam Negeri Terengganu serta beberapa buah bangunan lain.


Tanah di lokasi berhampir itu memanglah mahal-mahal dan boleh mencecah raturan ribu atau jutaan ringgit jika kena gayanya, dan tidak mampu jika ‘Pok Yeh’ kerja kampung atau ‘Pok Mat’ jual ikan hendak beli tanah di kawasan tersebut.


Awang dimaklumkan, kawasan itu akan dibina Bandar baru seakan-akan ‘Mini Putrajaya’ yang dinamakan Pembangunan Bukit Besar. Hartanah di kawsan itu nanti mencecah ratusan ribu atau jutaan ringgilah.


Ada orang kata kerajaan Umno-BN Terengganu memang sebuah kerajaan yang tidak bertanggungjawab, korupsi, zalim, khianat, tolol, bodoh, tamak, jahat, ‘gila macam babi’ dan macam-macam lagi yang malu Awang hendak tulis di sini.


Semua rakyat masih ingat lagi bagaimana mula-mula pemimpin Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) dapat semula kuasa pemerintahannya di Terengganu dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-11 tahun 2004 yang lalu.


Masa itu, Menteri Besarnya ‘arwah’ (mantan) Dato’ Seri Idris Jusoh (JE) yang terkenal sebagai seorang pemimpin sombong, ‘gong’, zalim dan khianat terhadap rakyat Terengganu terutama kepada orang-orang PAS.


Seingat-ingat Awang, banyak dan hampir 100 peratus tanah di Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) untuk penempatan berjumlah lebih 50,000 lot tanah yang siap dibuat zaman kerajaan PAS Terengganu ‘dirampas’ kembali.


Waktu itu, rakyat menangis, berduka dan bersedih menahan sebak dan kerugian kerana tanah mereka dirampas semula oleh kerajaan Idris Jusoh yang terkenal dengan slogan ‘TIADA HALANGAN, HANYALAH PELUANG’, ‘ISLAM HADHARI TERENGGANU BESTARI’, ’ULUL ALBAB’ dan banyak lagi slogan-slogan retorik lagi memeritkan.


Pernah dalam satu kejadian di RTB Kampung Bujal, Kijal Kemaman dekat dengan kampung ‘MB Sultan’ sekarang iaitu Dato’ Ahmad Said atau dikenali dengan ‘Mat Payang’ atau ‘Mat Samseng Kampung Dusun’ sebelum bergelar MB dulu.


Kebetulan waktu itu, Awang sendiri ada menyaksikan tragedi sedih dipagi itu yang meruntum hati kecil sesiapa sahaja yang melihatnya kecuali insan yang berjiwa ‘babi’.


Tergamak mereka (perosak) meruntuhkan sebuah Masjid yang dibina hasil dari sumbangan orang ramai, sedekah jariah golongan dhaif termasuk di kalangan nelayan, petani, buruh dan sebagainya.


Maka, Masjid Bujal, Kijal itu pun runtuh, ranap, tersungkur, hancur, rebah menyembah bumi Allah SWT di atas kekejaman dan kezaliman pemimpin yang mendakwa ‘Melayu Islam’ dan bernaung dibawah tiket Umno-BN.


Jika rumah Allah Ta’ala sanggup mereka (Umno-BN) buat dan tidak pedulikan. Apatah lagi dengan rakyat di Kampung Pak Bang Kuala Terengganu ini yang juga bakal ‘dihalau’ atas nama pembangunan.


Pampasan diberi tetapi mungkin tidak sepadan dengan harga semasa dan rakyat terpaksa mengemis di tanahair sendiri dan menangis ‘tidak berlagu’ akhirnya.


Tetapi, Awang percaya….terdapat segelintir juga di kalangan penduduk terbabit yang masih kuat ideologi Umno-BN, walau pun mereka (Ahli Umno) tidak puas hati dengan bayaran pampasan tetapi tetap setia dan sanggup ‘berkorban’ apa sahaja keranamu Umno. Itulah betapa tolol dan ceteknya pemikiran ahli-ahli Umno di bumi Terengganu Darul Iman.


Cuba
kita semua fikirkan, apalah sangat boleh dibuat dengan harga tanah kita yang berada di tengah Bandar Kuala Terengganu tetapi hanya dibayar RM6.00 sekaki persegi. Jika tanah-tanah lain sudah pasti boleh mencecah ratus ringgit sekaki persegi.


Kali ini, sekali lagi pemimpin Umno-BN Terengganu akan mempertahankan slogan gila mereka iaitu ‘RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN’ dan ‘MERAKYATKAN PEMBANGUNAN’ di negeri Terengganu.


Ingat…ingat…rakyat jangan marahkan kerajaan Umno-BN ke atas apa yang berlaku itu kerana mereka tidak ‘bersalah’ tetapi rakyat yang tolol-tolol terutama di kalangan ahli-ahli Umno ‘YANG BERSALAH’.


Ini kerana, setiap kali datang pilihan raya…rakyat masih mengundi calon Umno-BN walau pun sedar Umno-BN adalah sebuah kerajaan yang khianat kepada rakyat, bangsa dan agama.


Rakyat kita yang ‘bodoh-bodoh’ itu akan mempertahan, mengundi dan memenangkan calon Umno-BN serta menumbangkan calon PAS dan Pakatan Rakyat hanya kerana pemberian ‘rasuah’ RM50.00 atau RM300.00 (Wang Ehsan) oleh pemimpin Umno-BN.


MAKA, tumbanglah kerajaan PAS Terengganu di bawah kepimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (1999-2004) walau pun kerajaan PAS Terengganu membuat yang terbaik untuk rakyat.


Awang percaya meski pun usia pemerintahan bekas kerajaan PAS Terengganu tidak panjang tetapi ada hikmah, ada keberkatan dan ada kelebihan yang tidak pernah dilakukan oleh kerajaan Umno-BN selama lebih 40 tahun sebelumnya.

0 comments:

 
Powered By Blogger | Original Design By Far East Technologies | Modified By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top