Istana Adun BN Tepoh berharga RM1 Juta?


PERCAYA KE TAK PERCAYA!!... Belum pun masuk dua penggal menjadi wakil rakyat nafsu seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) berstatus ‘ustaz’ mengalahkan ‘raja’.

‘Istana’ milik Adun BN tersebut terletak di Kampung Banggol Tok Jiring di belakang Sekolah Rendah Kebangsaan Tok Jiring, Kuala Terengganu.


Dimaklumkan kos keseluruhan hartanah serta banglow tersebut boleh mencecah harga lebih RM1 juta.

Persoalannya, bagaimana mungkin kemampuan seorang wakil rakyat biasa yang belum pernah dilantik menjadi Exco Kerajaan Negeri Terengganu layak memiliki sebuah Istana.


Namun begitu, di kalangan kontraktor, pemimpin serta ahli parti Umno di Dun Tepoh sedia maklum wakil rakyat tersebut digelar ‘Adun 10 persen’.


Bahkan, masalah kesusahan dan kemiskinan rakyat khususnya dalam Dun Tepoh sendiri kurang dipedulikan oleh Adun berkenaan.


Akhir-akhir ini, beliau yang pernah terlibat dalam kumpulan wakil-wakil rakyat BN ’10 Budak Hitam’ serta menjadi seteru kepada Menteri Besarnya, Dato’ Ahmad Said mula berjinak semula.


Ini kerana, Adun tersebut mula menjadi ‘orang kuat’ kepada Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu, Dato’ Seri Hishammuddin Hussein selaku Menteri Dalam Negeri.


Justeru itu, apakah benar banglow Adun Tepoh itu berharga lebih RM1 juta hasil simpanan gaji serta elaunnya sebagai seorang wakil rakyat biasa.


Adakah tindakan berbaik-baik dengan Hishammuddin dan Ahmad bagi menutup sebarang isu penyelewengan serta salahguna kuasanya.


PERISTIWA di pagi Aidiladha (27 Nov 2009):


Rupa-rupanya, pada pagi tersebut selepas solat sunat hari raya 'kecoh' sekampung apabila tersebarnya satu berita tentang episod seorang wakil rakyat yang bernafsu 'Raja'.

Semua orang bercakap sana-sini tentang perihal singgahsana bak 'Istana' milik seorang Adun yang berstatus 'Ustaz' yang alim lagi waraknya.


Ambo tidak tahu tetapi 'Apa Orang Kata', kata-kata sungguh terkejut 'beruk' rupa-rupanya wakil rakyat yang seorang ini 'banyak' harta-bendanya.


Mana dia (Adun) dapat ambo pun tidak tahu tetapi semua orang kata yang dia (wakil rakyat) ini agak kaya-raya kerana mungkin dari baka keturunan 'anak orang kaya'?


Ada
orang melihat yang si-JKKK seorang itu sibuk macam 'lipas kudung' ke sana-ke mari tidak tentu hala macam hendak tutup 'aib' (malu).


Orang kampung kata, biasanya si-JKKK yang sangat rapat dengan si-Adun itu bawa kereta slow saja macam 'kura-kura' sakit lutut.


Tetapi.... pada peristiwa pagi itu lain macam pula si-JKKK ini bawa kereta hingga tercunggap-cunggap bersambung nafasnya.


CEMAS! CEMAS! CEMAS!...kata si-JKKK, siapalah punya angkara duk 'dedah' perihal wakil rakyat kite yang kecik-molek ini?


Tetapi....selepas tiga hari raya, dengar cerita orang kampung kata si-Adun itu agak kurang sihat sikit, 'demang' agaknya ambo pun tidak tahu.


Tetapi.... ada orang cakap, semasa 'bapak' Menteri, Dato' Seri Hisyammuddin Tun Husin selaku 'bapak angkat' kepada Umno Terengganu datang dalam siri Lawatan Ke Parlimen Kuala Nerus pada 28
November 2009 lalu, Adun Ustaz ini tidak nampak 'batang hidungnya'.


ATAU....mungkin si-Adun yang dikatakan ada Istana Besar yang berharga juta-juta itu kata orang kurang disenangi pula oleh bapak Menteri yang 'lemah-lembut' itu.


Tetapi.... apa cerita pun ambo pun tidak tahu cuma sekali-sekala ambo dengar 'Apa Orang Kata'.

0 comments:

 
Powered By Blogger | Original Design By Far East Technologies | Modified By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top